Renovering af badeværelse – Nyt baderum trin for trin

Guide: Renovering af badeværelse – trin for trin

Renovering af badeværelset står højt på mange boligejeres ønskeliste. Et lækkert og funktionelt badeværelse højner hele oplevelsen af huset og øger naturligvis værdien. Her fortæller vi dig, hvordan du gør, trin for trin, og hvad du skal tænke på. Gå heller ikke glip af vores tips, der gør badeværelseslivet bedre for hele familien!

Renover et badeværelse trin for trin. Sådan renoverer du et badeværelse.

1. Planer og lav et budget ved renovering af badeværelse
Planlæg, mål og tegn. Find inspiration og tænk over, hvordan du vil bruge badeværelset. Prøv forskellige løsninger. Er det muligt at fjerne ting, der generer dig? Hvilken type interiør og finish ønsker du? Hvor meget koster materialer og håndværkshjælp?

2. Riv det gamle badeværelse ned
Dette er et relativt simpelt trin, som du selv kan gøre. Hvis du føler dig usikker på, hvordan du slukker og lukker for vandet og afløbene, så søg hjælp hos en VVS-installatør eller et entreprise firma som os. Skal du rive hele interiøret samt vægge og loft ned, skal du leje en container.

3. Byg afløbene op eller forstærk gulvstrøer
Hvis du har et betongulv og skal flytte gulvafløb og afløb, skal du bygge op til disse. Hvis du har et udjævnet gulv, skal det muligvis forstærkes for at bære vægten af nye fliser, hjørnebadekar mv. Er du i tvivl, så kontakt en bygmester eller designer. Skal du lægge fliser, skal du have et stift gulv for at undgå revner. Læg tværstænger mellem gulvstrøerne og suppler eventuelt med en støbt plade under vandtætningslaget og flydespartel.

4. Ryd op og forstærk vægge
Ryd op i væggene og sæt forstærkninger i til fx et væghængt toilet. Lægger du krydsfiner på alle vægge, bag vådrumsbrædderne, så vil det meste kunne sættes fast på dem. Ellers skal man forstærke alle steder, hvor der skal monteres noget på væggene.

5. Installer afløb og indsæt nye vandrør
Monter afløbsrør og gulvafløb. Husk at der skal monteres gulvafløb på strøerne. Moderne PEX vandrør er slidstærke og kan fx tåle at fryse uden at blive påvirket. De er dog stive og lidt besværlige at håndtere. Vandrør må ikke splejses inde i væg eller gulv, men skal lægges usamlet. Følg leverandørens anvisninger om, hvordan du laver bøjninger og 90 graders vinkler.

Tænk over den belysning, du ønsker, før du tilslutter strømmen. Kontakt en elektriker for råd! F.eks. denne elektriker i Humlebæk

6. Elinstallation
Elektrikeren skal udføre al ledningsføring og tilslutning af el, men du kan selv installere el-rør og el-bokse. Skal du have spotlights i loftet, skal du montere beskyttelsesdæksler (“spande”) for at opfylde brandkravene. Transformatoren skal være tilgængelig via en luge i væggen eller inde i et skab.

7. Læg gulvbrædder, eventuel gulvvarme og flydespartel
Skru gulvbrædderne fast i gulvstrøerne. Udsavning til gulvafløb og afløb. Tilføj gulvvarmen. Skal du have vandbåren gulvvarme, bruges specielle skiver med riller til varmeslangerne og de plader de skal ligge i. Hver batteri starter fra en fordeler, som er tilsluttet en pumpe. Fordeleren skal være tilgængelig bag en luge eller skabsdør. Læg gulvgips eller vådrumsplade, hvis du skal have fliser.

Den flydende pakning er en vigtig del, fordi det er nu, du sikrer korrekt fald mod gulvbrøndene. Hvis du føler dig usikker, så få hjælp til dette trin.

8. Monter paneler på væg og loft
Monter eventuelt krydsfiner og gips eller vådrumsplader. Du skal bore huller til el-boksene. Det gøres nemmest med en hulskærer på boremaskinen. Skal du bore i mere end et par el-bokse, kan det betale sig at købe en såkaldt hulfinder (type Hole-in-one), hvor der sættes en magnet i el-boksen inden vægpladen skrues op. Så er det nemt at lokalisere kassen med en anden magnet og bore det helt rigtige sted. Det sparer en masse frustration og den lejlighedsvise kasserede disk!

9. Installer vandtætning og installer eventuel elektrisk gulvvarme
I dag er det eneste godkendte vandtætningslag under fliser og klinker en type folie, der skal monteres i hele vådzone 1. Vådzone 1 omfatter hele bruseren, hele gulvet og en meter på den nederste del af væggen. Det er vigtigt at få det rigtigt, når du monterer vandtætningslaget, det bedste er at få hjælp fra en der følger de eksisterende brancheregler. Der er mange forskellige foliesystemer at vælge imellem, så sørg for at vælge et, der er godkendt. Læs monteringsvejledningen til det system din håndværker vælger, så du får en ide om, at det bliver udført korrekt. Tjek også, at håndværkeren bruger et og samme system gennem hele processen og ikke blander flere. Alle foliesystemer er testet med deres specifikke kemiske sammensætning. Der sker ofte akutte vandskader med badeværelse. Gem gerne nummeret til et akut vandskadefirma

Eller lej en affugter her; Leje nu affugter og maskiner

10. Fliser og klinker ved renovering af badeværelse
Når alt underarbejde er færdigt, er det tid til at lægge fliser på væggene og fliser på gulvet. Det er sjældent, at man slipper helt af sted med at skære fliser et sted. Alt efter hvad der ser bedst ud, kan du lægge hele fliser på den side, der er mest synlig, og skære til på den modsatte side, eller skære fliserne på begge sider for et symmetrisk indtryk. Hvis du selv vil lægge fliser og klinker, skal du huske på, at større fliser er væsentligt sværere at håndtere end normalstore eller små. Sørg også for at have en god fliseskærer og ekstra fliser.

Tjek med din håndværker, at han virkelig kan lægge de fliser, du ønsker. En almindelig fejl er, at badeværelsesejeren går ud fra, at alt fungerer, og at det derfor er skødesløst gjort. Hvis du vil have 60×60 fliser, så lav et ekstra tjek. Sørg altid for, at arbejdet kan udføres korrekt.

 

Renovering af badeværelse - Nyt baderum trin for trin

Hvor meget koster det at renovere et badeværelse?

Omkostningerne til en badeværelsesrenovering eller renovering af badeværelse varierer naturligvis alt efter hvilke materialer og udstyr du ønsker, og hvor stort badeværelset er. Når det kommer til den enkleste standard for renoveringsmaterialer og badeværelsesindretning, er materialeomkostningerne omkring 2.900 – 4.800 DK/m2, for svensk standardkvalitet på 5.000 til 10.000 DK/m2 og et mere luksuriøst badeværelse med eksklusiv indretning kan nemt koste 11.000 – 22.000 DK/m2.

Hertil kommer lønomkostningerne for forskellige håndværkere. Hvis du ikke selv laver nogen del af renoveringen, kan du regne med 5.000 – 10.000 DK/m2 i samlet arbejdsomkostning. Kontakt os for pris på nyt badværelse her.

Andet du skal tænke over, når du hyrer håndværkere til renovering af badeværelse

Lej kun håndværkere, du har tillid til, og som er certificeret til det arbejde, de skal udføre. Bortset fra når det kommer til el, er der ingen ufravigelig lov, der siger, at man skal hyre en handyman, men det er stadig en god idé at få hjælp, når det kommer til vand og afløb, imprægnering og til påfyldning af sager mod gulvafløb, hvis man evt. ikke sikker på din ting.

Tjek at den entreprenør du hyrer til at montere vandtætning og udføre andet følsomt arbejde på badeværelset er autoriseret i henhold til sikkerhedsstyrelsen

Gode råd til en vellykket renovering af badeværelset

  • Planlæg ned til mindste detalje. Bestil badekar, håndvaske, toiletsæder, kommoder, skabe, håndklædeholdere med mere, så de er på plads, når ledninger til el, vand og spildevand skal lægges og vægge forstærkes. Det er godt at kunne tjekke præcis, hvor gennemføringer og fastgørelser skal laves.
  • Tag gerne billeder under arbejdet, uanset om du selv udfører arbejdet eller hyrer en håndværker. Hvis der senere opstår problemer, er det altid godt at have dokumentation, der letter kommunikationen med forsikringsselskaber og eventuelt begrænser indgreb for at rette en fejl.
  • Overvej belysningen, så du får en belysning, der både er funktionel og behagelig. Udover god generel belysning har du brug for ekstra belysning over vasken, hvor du barberer, lægger make-up eller ordner dit hår. Velplaceret belysning betyder, at du ikke skal møde et unødvendigt træt ansigt i spejlet hver morgen.
  • Brug kun de rigtige materialer: Godkendt byggeplade, det rigtige gulvafløb, godkendt vandtætningslag og den korrekte spartelmasse. Det er nu tilladt at bruge papirbeklædte gipsplader i badeværelser, men mange seriøse håndværkere går stadig ind for vådrumsplader af helt uorganisk materiale.
  • Sæt skjulte stikkontakter inde i overskabe og kommoder til hårtørrere, barbermaskiner og elektriske tandbørster, så du ikke behøver at have dem foran dig. El-stikkene monteres på væggen og derefter saves et hul bag i skabet.
  • Husk at montere god ventilation til badeværelset
  • Planlæg natbelysning, så både børn og voksne nemt kan finde toilettet uden at skulle lyse i loftet.
  • Nogle dyre kosmetik og medicin bør opbevares koldt. Det bliver mere og mere almindeligt at placere et minikøleskab på badeværelset til disse.
  • Dobbelt håndvask kan være deres vægt værd for at undgå sammenstød på badeværelset morgen og aften.
  • Glem ikke en velplaceret stikkontakt til radio eller mobiloplader. Få tilbud af en elektriker her. 
Renovering af badeværelse - Nyt baderum trin for trin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bliv ringet op

Udfyld formularen og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt

Send os en besked få en pris - udfyld formularen her